«Ύπουλη» επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ πλην Ελλάδας-Κύπρου… Απάντηση Αναστασιάδη με κυπριακή επιστολή

Μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής αποκαλύπτεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε προκλητική επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη. Δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ερντογάν τονίζει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται τελευταία, λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και πως με αυτή την επιστολή, μεταφέρονται οι προτάσεις της Τουρκίας «για την επίλυση του προβλήματος».

Θέτει μάλιστα και δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων».

Η κυπριακή αντίδραση με επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη

Σύμφωνα το κυπριακό ΣΙΓΜΑ ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε και αυτός επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, απαντώντας στα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν, η οποία είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την επικείμενη τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Θέτει επί τάπητος το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Σχολιάστε