Υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας (και) από την S&P – Βλέπει ύφεση 9%

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-», αλλά αναθεώρησε την προοπτική του (outlook) σε σταθερή από θετική, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομία.

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για το αξιόχρεό της που προκύπτουν από τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της COVID-19», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Δείτε επίσης: Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά Θεοδωράκη και τιμά την Ελλάδα

Βλέπει για φέτος ύφεση 9%

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επιτύχει γρήγορα τη σταθεροποίηση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων από την έξαρση της COVID-19, αλλά προσθέτει ότι αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, πριν ανακάμψει το 2021.

«Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας και της από αυτή προκύπτουσας οικονομικής κρίσης και του αντίκτυπου στην οικονομία, αναθεωρούμε την προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας σε σταθερή από θετική», σημειώνει ο οίκος.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της κρίσης της COVID-19 που υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας στο τρέχον επίπεδο» προσθέτει.

Προηγήθηκε την Πέμπτη η αιφνιδιαστική υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, που έκανε λόγο για ύφεση 8% φέτος.

Πάντως μετά και το δίκτυ προστασίας της ΕΚΤ που προέβλεψε αυτόν τον χορό υποβαθμίσεων οι κινήσεις αυτές φαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- να έχουν μικρή επίδραση στις αγορές.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Υπουργός ξεχνά το μικρόφωνο ανοιχτό ενώ βρίζει συνάδελφό του

Σχολιάστε